Щодо змін в режимі перетинання державного кордону на в’їзд в Україну під час карантину

нформуємо, що 12.06.2020 Кабінетом Міністрів України видано постанови:

– № 477 «Про внесення змін у додаток 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 березня 2020 р. № 288 та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України»;

– № 480 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України».

Основними елементами, передбаченими вказаними актами, є:

1. Скасування запровадженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.03.2020 № 287 тимчасової заборони перетинання державного кордону України іноземцями та особами без громадянства на в’їзд в Україну. Відповідно, скасовано процедуру погодження Міністерством закордонних справ України в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства.

2. Встановлення на період дії карантину обов’язкової вимоги щодо наявності у іноземців та осіб без громадянства, які мають намір в’їхати в Україну, полісу (свідоцтва, сертифікату) страхування витрат, пов’язаних з лікуванням COVID-19, обсервацією. Ця вимога не застосовуватиметься лише до іноземців та осіб без громадянства, що постійно проживають в Україні, осіб, яких визнано біженцями, та осіб, які потребують додаткового захисту.

3. Внесення змін до порядку проведення обов’язкової обсервації та самоізоляції осіб, що перетинають державний кордон України. Зокрема, вимога щодо проведення обов’язкової обсервації застосовуватиметься лише до осіб, які прибувають в Україну з країн із значним поширенням COVID-19, та громадян (підданих) таких держав.

Водночас вказана вимога не поширюватиметься на осіб, що надали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома» Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до перетину державного кордону, а також такі категорії подорожуючих (у разі, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою):

– громадян (підданих) держав із значним поширенням COVID-19, які не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів;

– працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

– водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;

– учасників зовнішнього незалежного оцінювання разом з однією особою, що супроводжує кожного з них.

До держав із значним поширенням COVID-19 віднесено держави, кількість активних випадків захворювання на COVID-19 в яких становить більш ніж 40 осіб на 100 тис. населення. Щодо переліку таких держав Міністерство охорони здоров’я України інформуватиме Кабінет Міністрів України, Державну прикордонну службу України та громадськість кожні три дні (інформація розміщуватиметься в розділі «Громадянам» / «COVID-19» / «Актуальні дані по COVID-19» на веб-сторінці МОЗ України (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov?fbclid=IwAR0amKITCsSnEx2qv2NQmVdduEBx_gZ_WtkouA_JWPyafHoT1xx-pvnhuLk).

Також скасовано вимоги щодо проведення обов’язкової обсервації осіб, що перетинають контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповану територію України в Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі та виїзду з них. Натомість, для перетинання відповідних контрольних пунктів такі особи повинні до виїзду з тимчасово окупованої території України через контрольний пункт надати згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома» Єдиного державного веб-порталу електронних послуг .

4. Відкриття 15 пунктів пропуску через державний кордон, у тому числі 13 – для міжнародного пасажирського авіасполучення (згідно з переліком, визначеним затвердженими постановою Уряду України від 12.06.2020 № 477 змінами).

При цьому, з урахуванням вимог пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392, фактичне відновлення пропускних операцій на в’їзд в Україну в зазначених пунктах пропуску здійснюватиметься після прийняття відповідними регіональними комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рішень про послаблення протиепідемічних заходів, що ухвалюватимуться з урахуванням результатів оцінки відповідності епідемічної ситуації у регіонах визначеним згаданою постановою Уряду України критеріям.